Kumaş üzerine Keçe İğneleme Nasıl Yapılır? Hangi malzemeler uygun olur?
23 Kasım 2017Keçe iğneleme tekniği ile 3 boyutlu figürler yapabileceğiniz gibi, kumaş veya zemin üzerine de çalışmalar yapmanız mümkün.
İğneleme tekniği ile tablo, şal, çanta, kıyafet üzerine yün ile desenlendirme yapabilirsiniz.
Genelde en çok karşılaştığım sorular, hangi kumaşa uygulama yapabilirim, kota, kalın plaka keçeye işleme yapılır mı, oluyor.
Islak keçeleme yöntemiyle yapılmış kumaşlara, ipek şal, polar, ince plaka keçeye her türlü iğne çok rahatlıkla girebiliyor ama kalın keçe veya kalın kot kumaşı kullanacaksanız orta ince iğneleri tercih etmeniz gerekiyor. Çok inceler kolay kırılır, çok kalınlar da batmaz. 38S veya 40T deneyebilirsiniz.
Bazı kumaşlarda kalın iğne kullanılırsa kumaşta delik izler bırakır ve kumaşa zarar verebilirsiniz. Örneğin ipek. Kalın 36T iğne ile delinir. Dolayısıyla kumaşınız kalın ise ince iğneleri tercih etmeniz en doğrusu.
Çiftli iğneler, tek iğneyle elde edeceğiniz sonucu ikiye katlar, daha hızla daha geniş alanı iğnelemiş olursunuz. Dolayısıyla uygun iğneyi seçtikten sonra çiftlileri de işinizi hızlandırmak için tercih edebilirsiniz.
Ben genelde Amerikan bezi (bildiğiniz kumaş çantaların malzemesidir) üzerine işleme yaparken bizim sarı başlıklı 38S iğneyi kullanıyorum. Detay çalışacaksam veya geniş alanı hızla kumaşa işlemek istiyorsam da yeşil başlıklı 40T iğnenin çiftlisini kullanıyorum. Son olarak kumaşla yün iyice birbirine girsin, el değdikçe sürtünmeden bozulmasın, yünlerin dokusu daha pürüzsüz görünsün diye de çoklu turuncu 42T iğne ile üzerinden geçip tamamlıyorum.
Hangi yün? diye soracak olursanız, tabii ki kısa lifliler kolay koparıp mini minik eklemek daha kolay olduğu için. Uzun lifliler iplik iplik görüntü yapabiliyor, o nedenle kısa lifliler favorimdir.